Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μήνυμα Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

Στο μείζον πρόβλημα της υποβάθμισης και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάγκη και υποχρέωση όλων να μεριμνήσουμε με κάθε τρόπο ώστε να προστατεύσουμε τον ιδιαίτερο φυσικό πλούτο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην προσπάθεια που ήδη κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την χρήση βιολογικών, τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων στην κάθε έκφανση της καθημερινότητας, αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στο μήνυμα του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται αύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου.
«Με κεντρικό θέμα “Σκέψου.Φάε.Σώσε” (Think.Eat.Save) ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μας καλεί να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, αναλογιζόμενοι ότι το μέλλον μας είναι αλληλένδετο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.
Ειδικά φέτος ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας εστιάζεται στην καμπάνια αφενός στον περιορισμό της σπατάλης των τροφών και αφετέρου στην μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τροφών που καταναλώνουμε (χρήση χημικών, φυτοφαρμάκων, αποστάσεις μεταφοράς κ.λπ). 
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων κατασπαταλούνται και αυτό είναι ισοδύναμο με την ίδια ποσότητα που παράγεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Επίσης, γενικώς, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο της παραγωγής παγκοσμίως είται σπαταλείται είτε χάνεται. Την ίδια στιγμή, ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πάνε για ύπνο πεινασμένοι και περισσότερα από 20.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.
Παράλληλα τα απόβλητα των τροφίμων, αλλά και των πρακτικών παραγωγής και μεταφοράς τους αποτελούν τεράστιο πλήγμα για το περιβάλλον.
Σήμερα καλούμαστε όλοι μας να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια, αλλάζοντας τα υπερκαταναλωτικά μας πρότυπα και επιλέγοντας διατροφικές συνήθειες που θα έχουν μικρότερη περιβαλλοντική επίπτωση.
Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων που κάνουν περιορισμένη χρήση των χημικών (φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, κ.λπ), η προτίμηση των προϊόντων που παράγονται τοπικά για τα οποία δεν απαιτούνται εκτενείς μεταφορές και άρα περιορίζεται η εκπομπή ρύπων, η επιλογή περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων παραγωγών και προμηθευτών και η συνετή κατανάλωση τροφίμων ανάλογα με τις πραγματικές μας ανάγκες, ώστε να περιορίζονται τα απόβλητα και η χαμένη τροφή, είναι το λιθαράκι που μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας μας στη συλλογική προσπάθεια.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι δράσεις που σχεδιάζονται αλλά και αυτές που ήδη υλοποιούνται για τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση και τις μεταφορές, έχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό.
Οι δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως το Καλάθι Προϊόντων, η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη κ.α. περιέχουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία οφείλονται στις αξίες και την ευαισθησία των ανθρώπων της περιοχής μας που τα παράγουν, καθώς και στο φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας στο οποίο παράγονται.
Ας σκεφτούμε λοιπόν πριν καταναλώσουμε, γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου