Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Απάντηση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προς τα μέλη της Σ.Ε. του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ


Με έκπληξη πληροφορήθηκα μέσω τοπικών site, την «ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ», παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν αναφέρεται στο σημαντικό αυτό πολιτικό ζήτημα, καθώς αναλώνεται σε προσωπική επίθεση σε βάρος μου, ενώ είναι ολοφάνερο πως στοχεύει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Παρ’ όλα επιλέγω να απαντήσω επί της ουσίας, καταθέτοντας και συγκεκριμένη πρόταση.
1ον ) Ένας σοβαρός πολιτικός φορέας και δει της Αριστεράς που θέλει αύριο να κυβερνήσει, δεν ασκεί κριτική περιμένοντας το προεδρικό διάταγμα που «τυχαία» δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα έκδοσης της ανακοίνωσης αυτής. Το κάνει στη διάρκεια του αγώνα, γιατί σκοπός του πρέπει να είναι να καταστεί αυτός νικηφόρος (εκτός και αν δεν ήταν αυτός ο στόχος σας κ.κ. συντάκτες της ανακοίνωσης…).
Αν ως ηγέτες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχατε διαπιστώσει πριν από περίπου τρεις μήνες ότι «στραβά αρμενίζαμε», τότε θα έπρεπε - τότε και όχι τώρα - είτε να μας υποβάλετε τις δικές της «αποτελεσματικές προτάσεις» για να «έρθουμε στον ίσιο δρόμο», είτε να μας καταγγείλετε γιατί έτσι όπως πορευόμασταν είχαμε «εγκλωβιστεί» και επομένως είχατε πολιτική ευθύνη να «απεγκλωβίσετε» το λαό από τη δική μου καταστροφική πολιτική. Δεν πράξατε το παραμικρό (υπάρχουν και τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου για του λόγου το αληθές), υπογράφατε προσωπικά δήθεν συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα μας και τώρα κατόπιν εορτής χύνετε προσωπική χολή για δημιουργία εντυπώσεων.
Αλήθεια κ.κ. συντάκτες της ανακοίνωσης, γιατί αναμένατε το εν λόγω ΦΕΚ για να ασκήσετε κριτική, αφού γνωρίζατε πως το μόνο που θα καθορίζονταν μέσω αυτού ήταν η έδρα του νέου ΤΕΙ; Η ουσία του σχεδίου «Αθηνά» είχε κριθεί όταν ψηφίστηκε η αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή και τότε υπήρξε «σιγή ιχθύος» από την πλευρά σας. Περιμένατε αυτή την κατ’ εσάς «μικροπολιτική επένδυση», την οποία υποστήριζε δημόσια ως ρεαλιστική διεκδίκηση τόσο η διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου όσο και δικός σας τοπικός Βουλευτής για να μιλήσετε; Μήπως και αυτοί ασκούσαν μικροπολιτική και «αποκοίμισαν» την τοπική κοινωνία όπως εγώ;
2ον) «Ο αγώνας δεν είχε πανδημοτικά χαρακτηριστικά», ενώ τον πολιτικό τόνο έδιναν οι «τοπικιστικές κορώνες». Καλά σε άλλο δήμο ήσασταν; Επί δυο μήνες συνεχώς ήμασταν στους δρόμους, με κοινό πλαίσιο με τους δήμους Αγρινίου και Ναυπακτίας και όλους τους συλλογικούς φορείς του Νομού. Θυμίζω τις κινητοποιήσεις, γιατί φαίνεται πως λόγω προσωπικής εμπάθειας έχετε πάθει και αμνησία. Γέφυρα Χ. Τρικούπης, ταυτόχρονα συλλαλητήρια σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Αγρίνιο, συγκέντρωση στη Βουλή (η μεγαλύτερη όλων των εποχών), κλείσιμο εθνικής οδού, ξύλο και δακρυγόνα στο Θεοξένεια, μεγάλη συγκέντρωση την επομένη στην κεντρική πλατεία, 10ήμερη απεργία πείνας, κινητοποίηση στην Εφορεία, νέα συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία τρεις μέρες μετά, κινητοποίηση την 25η Μαρτίου. Τέσσερα Δημοτικά Συμβούλια, πλήθος συσκέψεων με όλους σας, ανοιχτές γενικές συνελεύσεις που και με δική σας ευθύνη γίνονταν «μπάχαλο».
Όλα αυτά ήταν «δημόσιες σχέσεις με κομματανθρώπους υπουργείων»; Υπάρχει κάποιος που να αμφισβητεί ότι έγιναν οι περισσότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις από τη μεταπολίτευση στην πόλη μας και μάλιστα σε κοινωνικές συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές;
Όσο για το πολιτικό πλαίσιο του αγώνα, αναζητήστε πόσα άλλα δημοτικά συμβούλια έλαβαν και υποστήριξαν συνολικά θέση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά». Ελάχιστα. Στην πλειοψηφία τους παζάρευαν τμήματα και σχολές. Εμείς δεν παζαρέψαμε, αγωνισθήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αυτονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που η εξαφάνιση του από τον ακαδημαϊκό χάρτη ήταν κεντρική κυβερνητική επιλογή του σχεδίου «Αθηνά».
Αν δεν το έχετε ακόμη καταλάβει, συγκρουστήκαμε με τον σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό επιχείρησαν τη συντριβή μας. Αν ήταν για κάποιο μικρό τοπικιστικό αίτημα θα μας το είχαν δώσει απλόχερα. Φαντασθείτε όμως να βγει φταίχτης ο δήμαρχος Ιερισσού, διότι ενώ αγωνίζεται τα μεταλλεία προχωρούν ή εγώ να καταγγείλω την τοπική ΕΛΜΕ, την τοπική ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου γιατί δεν ανέτρεψαν τα νομοσχέδια για τις απολύσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις κ.α. Δεν θα ήμουν τότε πολιτικά αστείος;
Δεν συνεχίζω και σας προτείνω είτε να μας εκφράσετε την κριτική σας στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ιουνίου, το οποίο θα συζητήσει το όλο θέμα και θα λάβει αποφάσεις γι’ αυτό, είτε να διοργανώσετε εσείς εκδήλωση δημοσίου διαλόγου για το ζήτημα αυτό, όπως πράξατε για το θέμα της ιδιωτικοποίησης των Αλυκών.
Όσο για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, μη βιάζεστε και κυρίως μη χρησιμοποιείτε ως τακτική την πρακτική του δικομματισμού που καταγγέλλατε. Να θυμάστε πως οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και οι τεχνητές αντιπαραθέσεις δεν πείθουν. Η κοινωνία θα αποφασίσει ξανά και όχι οι «κομματάνθρωποι» των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου