Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

«ΑλλάΖΩντας σε μια κοινωνία που αλλάΖΕΙ»


Από μεθαύριο Τετάρτη 5 Ιουνίου και για τρεις ημέρες η Πάτρα θα μετατραπεί σε τόπο συνάντησης και έμπνευσης για εργαζόμενους, εθελοντές φορέων πρόληψης της εξάρτησης αλλά και πολίτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο, φιλοξενώντας την 9η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αχαΐας, η Κίνηση Πρόταση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - ΠΕ Αχαΐας συνδιοργανώνουν αυτή την προσπάθεια με τίτλο «20 χρόνια Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης: ΑλλάΖΩντας σε μια κοινωνία που αλλάΖΕΙ».
Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στα γραφεία του Κ.Δ.Α. «Πρόταση» στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, η συντονίστρια του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Πρόληψης και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Κέρκυρας Αννέτα Τσελέντη, ο πρόεδρος της Κίνησης Πρόταση Ανδρέας Σαμοθρακίτης, ο επιστημονικά υπεύθυνος της Κίνησης Πρόταση Βασίλης Πασσάς και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας Ιωάννα Ζορμπά.
«Στόχος μας είναι, η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών και η δικτύωση μεταξύ των φορέων για την προώθηση της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της υγείας στην Ελλάδα. Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να ενθαρρύνουμε και ενισχύσουμε την τάση για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης με αρχές και αξίες, καθώς επίσης και να διευκολύνουμε την συμμετοχή στις διαδικασίες του όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων» επεσήμανε ο Γ. Αλεξόπουλος και πρόσθεσε: «Παράλληλα πρωταρχική προτεραιότητά μας είναι να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κεντρική Πολιτεία, ώστε αυτά τα σημαντικά προγράμματα να τύχουν και της ανάλογης στήριξης, κυρίως οικονομικής προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα από όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης αποτελείται από φορείς αναγνωρισμένους στον χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων (Ο.ΚΑ.ΝΑ., Κέντρα Πρόληψης, ΚΕ.Θ.Ε.Α., ΚΕΝΘΕΑ Κύπρου κ.λπ.) και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ πριν 20 χρόνια στην Πάτρα. Το Κέντρο Πρόληψης Αχαΐας -μέλος του Πανελληνίου Δικτύου από το 1998- τα τελευταία 3 χρόνια συμμετέχει στην συντονιστική επιτροπή.
Μεταξύ άλλων οι ομιλητές ανέφεραν πως σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους αλλά και ειδικά για τους Φορείς Πρόληψης της εξάρτησης παλεύουμε να κρατήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα παρέχουμε ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε: στήριξη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μέσα από τα εργαστήρια, τα σεμινάρια και τις ομάδες, στον δύσκολο ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν σήμερα, εναλλακτικές διεξόδους στα παιδιά και τους έφηβους, ως απάντηση στην κρίση, την έλλειψη οράματος και τα κοινωνικά αδιέξοδα και χώρο έκφρασης και δημιουργίας στους πολίτες μέσα από τις ομάδες εθελοντών προάγοντας αξίες αλληλεγγύης και ανθρωπίνων σχέσεων απέναντι στην απομόνωση και τον εφησυχασμό των ημερών μας.
Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 στις 18:00 στο ξενοδοχείο Patras Palace, με ομιλία του καθηγητή Γεώργιου Χρούσου, Διευθυντή Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Νεότερα στην παθογένεια των εξαρτητικών συμπεριφορών. Τι απαντάμε ως άτομα και ως κοινωνία;». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Τις επόμενες τρεις ημέρες μέσα από προφορικές ανακοινώσεις, ομάδες εργασίας και βιωματικά εργαστήρια, οι σύνεδροι θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της πρόληψης των εξαρτήσεων, αλλά και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές από την εφαρμογή προγραμμάτων. 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γραμματεία της Πανελλήνιας Συνάντησης στα τηλέφωνα: 2610.226 948 & 2610.623 290 ή στο www.9thpanhellenic-patras.gr. Υποστηρικτές της διοργάνωσης: Πανεπιστήμιο Πατρών, Δήμος Πατρέων- Αντιδημαρχία Παιδείας, ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου